Dolina Neretve

Dolina Neretve

Delta Neretve je delta koju je na svome ušću, na jugu hrvatske obale Jadranskog mora formirala rijeka Neretva. Delta prekriva površinu od 12000 ha. Delta Neretve od Metkovića do ušća sa sjevera i sjeveroistoka omeđena je ograncima dinarskih planina, a s juga podgradinsko-slivanjskim brdima..Najvažniji gradovi su Ploče, Opuzen i Metković. Izvorno se sastojala od 12 rukavaca, ali je pod utjecajem čovjeka te nakon brojnih i opsežnih melioracija i kultivacije tog poljoprivredno bogatog prostora, broj rukavaca sveden na samo četiri.Dolina Neretve je važan poljoprivredni kraj u kojemu se pretežno uzgajaju agrumi, (proizvede se 4000 vagona mandarine) zatim slijede lubenice, šljive… Od povrća uzgajaju se rajčice, salata, krastavci itd. Također značajan je uzgoj maslina koji datira još od Neretvanske kneževine. Lov na ptice je u Dolini zastupljen od davnina i bio je jedna od glavnih djelatnosti starijih stanovnika koji su tijekom vremena razvili posebne vještine koje se i danas koriste (ćukanje). Zbog prelijepih pogleda i zanimiljivosti koje nosi Delta, svake godine dolazi sve više turista.

Delta Neretve je najintenzivniju transformaciju doživjela posljednjih desetljeća. Nekoć su taj kraj karakterizirala močvarna područja, obrasla bogatom vegetacijom s mnoštvom različitih vrsta ptica i riba.
Danas je to prostor isušenih močvara, kultiviranog zemljišta “kasetnog” oblika sa modernim, komercijalnim kulturama. Novo zasađene kulture i ostaci močvarnih prostranstava daju tom prostoru dominantni zeleni vizualni identitet koji ga čini drugačijim od ostatka obale pa ga možemo zvati “zelenim biserom” južnog Hrvatskog primorja.
Posljednjih godina Dolinom se širi praksa plastenika, budući da ta tehnika donosi više uroda i veću raznolikost proizvoda.
Osim voća (svi znamo za neretvanske mandarine i lubenice), tipični proizvodi Doline Neretve su domaće vino, rakija i dalmatinski pršut).

 

SAFARI DOLINOM NERETVE

 

Safari

Zasigurno svi požele pobjeći od užurbane svakodnevnice i udaljiti se barem na kratko od silnih obaveza i neuhvatljivog tempa u kojem živimo. I onda kad nakratko u svojoj mašti odlutate u divljinu koja vas opušta, vjerovatno se često zapitate da li uopće postoje takva mjesta koja bi vam pružila istinsku transformaciju i osigurala mentalni mir? Dolina Neretve je zemlja o kojoj maštate, to je nedirnuti dio prirode, to je mjesto gdje će te osijetiti zov divljine, ali i upoznati gostoljubivog domaćina. Vožnja uskim kanalima i rukavcima Neretve u tradicionalnoj Neretvanskoj lađi je jedinstveni doživljaj koji Vam pruža osjećaj nirvane. U lađi se rađalo, vjenčavalo i umiralo. Neretvanska lađa je značila život, a danas je ponos i neizbrisivi trag tradicije koji fascinira svakog dragog posijetitelja naše doline. Lađom će upravljati domaćin koji će vam dočarati život u Neretvi, pokazati kako neretvani love ribu i uzgajaju agrume koji su simboli neretve (mandarine, smokve, grožđe). Otkriti će vam male tajne na daleko poznatih neretvanskih delicija, nazdraviti bukarom neretvanskog vina i naravno zapijevati. U tom savršenom labirintu neretvanskih kanala okićenih prekrasnim lopočima kriju se staništa jedinstvenih primjeraka ptica zamaskirana šašom i trskom i na kraju tajna potopljenog grada, jezero Kuti. Na posljedku mora se priznati da nijedna riječ nemože opisti ono što čovjek osieti u ovoj avanturi koja za svakoga osigura prostor za otkrivanje još uvijek neotkrivenih ljepota.

Neretvanske lađe s turistima

 

Izvor:

http://www.idemija.hr/dolina-neretve.aspx

http://neretva-foto-safari.com/


Pošaljite dalje:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)