Grad Opuzen i Opuzensko lito

Samo nekoliko kilometara dijeli Komarnu od Opuzena, grada kojeg ljeti svakako morate posjetiti. Popijte kavicu ili neko piće na tzv. ”pjaci”, klasičnom rimskom forumu u starom dijelu grada sa župnom crkvom sv. Stjepana. Vjerujemo da će se svima svidjeti, posebno zbog brojnih programa koje nudi svakog ljeta. Možda ste već čuli za ”Opuzensko lito”, skup manifestacija koje se u gradu Opuzenu događaju tijekom lipnja, srpnja i kolovoza. Program sadrži brojne izložbe slika, koncerte, pučke zabave, kazališne predstave, te razna natjecanja. Mi smo za vas odlučili izdvojiti neke najpoznatije događaje na ”Opuzenskom litu” koji će vas sigurno zanimati:

Grad Opuzen

 

OPUZEN FILM FESTIVAL (OFF)

 

OFF

Opuzen Film Festival predstavlja tjedni događaj putem kojeg se prezentira dosadašnji rad i napredak audiovizualnih umjetnika. Jedna od osnovnih ideja kojima se vodimo je da festival služi kao svojevrsna platforma koja okuplja, potiče i usmjerava umjetnike iz područja audiovizualnog stvaralaštva i filma te doprinosi razvoju i unaprijeđeniju njihovih kreativnih nastojanja i umjetničkog djelovanja.Festival je vrlo značajan zbog problema u distribuciji nezavisnog filma jer je riječ o ostvarenjima koja ne pripadaju visokobudžetnim produkcijama i nisu toliko zanimljivi „mainstream“ kinima. Filmovi koje ćemo prikazati u programu festivala nikad ne bi bili prikazani na domaćem terenu te im ovim festivalom otvaramo vrata prema gledateljima.Zanimljivo je primijetiti kako u području od Splita do Dubrovnika ne postoji ni jedna kino dvorana s redovitim filmskim programom, ne postoji ni jedan filmski festival, dok u rijetkim mjestima možete pronaći recentne i amaterske projekcije filmova. U ovom geografskom području krenuli smo s ubrzanim procesom akulturacije nezavisnim filmom s ciljem poticanja novih projekata i razvoja audiovizualne kulture koja će gladnim gledateljima ponuditi nov, urban i jedinstven program. Audio-vizualnom umjetnošću i filmom gledatelj u samo par minuta aktivira mnoštvo neurona koji ga tjeraju na razmišljanje o ideji i temi filma, na taj se način ponajprije potiče kreativnost u gledatelju a potom i kritički osvrt kao i napredniji pomak u sagledavanju problematike kojom se film bavi.Pored filma, glazbe i vizualne umjetnosti jedino što na kraju možemo je pozvati vas da nam se pridružite u dolini filma i čitav festival učinite još većim.

IZVOR: http://opuzenfilmfestival.com/

 

NERETVANSKA BRUDETIJADA

 

Brudet

 

Na našem web-u već smo pričali o Dolini Neretve, koja osim obilja svojih epiteta ima i svoj specijalitet što se gastronomije tiče. Svaki Neretvanin mora znati pripremiti dobar brudet, specijalitet od ribe koji se priprema na različite načine, a čiji je najbolji, pokazuje upravo ovo natjecanje, pod nazivom ”Neretvanska brudetijada”. Održava se svake godine u sklopu ”Opuzenskog lita” pod pokroviteljstvom Gradskog poglavarstva grada Opuzena. Ništa ne prolazi bez dobre zabave, pa tako i ovo natjecanje uz neodoljiv miris ribe prate i zvuci mandoline i gitare. Pobjednika bira Ocjenjivački sud,a titulu najboljeg odnosi naravno onaj, čiji je brudet najukusniji. Sve na kraju završava dobrom feštom do sitnih jutarnjih sati.

 

 

Obavezan dodatak brudetu

 

MELODIJE HRVATSKOG JUGA

 

Melodije Hrvatskog juga

 

Melodije hrvatskog juga najstariji je festival zabavne glazbe u hrvatskoj državi. Svake godine okuplja brojna zvučna imena hrvatske estradne scene. Zahvaljujući odličnoj suradnji organizatora, izvođača i publike Melodije hrvatskog juga održale su izraženi dalmatinski senzibilitet i ljubav prema njegovanju dalmatinske šansone.
Organizatori ovog najstarijeg festivala zabavne glazbe su Grad Opuzen i Turistička zajednica Grada Opuzena. Ukolilo budete nazočni ovoj manifestaciji, moći ćete uživati u pjesmama poznatih hrvatskih pjevača kao što su: Vinko Coce, Tedi Spalato, grupa Tutti Frutti, Zorica Kondža, klapa ”Maslina”, klapa ”Cambi”, te brojna druga imena hrvatske glazbene scene.

 

Klapa kao sudionik natjecanja

 

 

OPUZENSKA LUDA NOĆ I BLAGDAN SV. STJEPANA

 

Udruga Stari most

Na Opuzenskoj Rivi, svakog ljeta se održava Opuzenska Luda noć u organizaciji udruge Stari most Opuzen. Pred nekoliko stotina gledatelja održavaju se natjecanja u ispijanju pive, jedenju ”manistre u suvo”, jedenje dinje, utrke u vrećama, utrke na kenjcima, te natjecanje u potezanju konopa. Za natjecanja se može prijaviti tko god želi, pa i vi možete biti dio lude zabave u Opuzenskoj ”Ludoj noći”. Sve informacije možete slati na naš već poznati mail.

Zaštitnik ovoga grada je sv. Stjepan prvomučenik, kojeg opuzenci više vole nazivati ”Stipan”. U njegovu čast, svake godine se 3. kolovoza slavi blagdan sv. Stipana, popraćen dobrom zabavom do ranih jutarnjih sati, naravno uz gostovanje nekog poznatog lica hrvatske estrade. Također na taj datum možete posjetiti i dernek, poznati sajam na Opuzenskoj Rivi, jer tko još kući ide bez suvenira? Naravno, nijedna dalmatinska fešta nemože proći bez janjetine, pa tako ni ”sv. Stipan”.

 

Pošaljite dalje:

6 komentara za Grad Opuzen i Opuzensko lito

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)