Maraton lađa

Ovo je nešto što će Vas sigurno zanimati. Predivno iskustvo za sve posjetitelje Neretvanskog kraja je vidjeti sve ove lađe na jednom mjestu, kako se bore koja će prije stići do cilja i tko će biti proglašen vlasnikom štita kneza Domagoja… Svake godine u kolovozu imate priliku posjetiti i biti dio publike jednog od najvećih natjecanja u Republici Hrvatskoj. Komarna također organizira gledanje ovog spektakla uživo, mail Vam je već poznat, pa nam se možete obratiti. Detaljno Vam iznosimo o čemu je zapravo riječ:

 

Maraton lađa

 

Maraton lađa je amatersko sportsko natjecanje u utrci lađa, tradicionalnih autohtonih plovila u dolini Neretve. Održava se jednom godišnje, druge subote u kolovozu, pod pokroviteljstvom predsjednika Republike, a u organizaciji Udruge lađara Neretve.

Po broju izravnih sudionika natjecanja Maraton lađa je jedno od najmasovnijih natjecanja u Hrvatskoj. Prosječno na Maratonu sudjeluje 35 ekipa sa po 18 članova, što daje brojku od preko 600 natjecatelja svake godine. A i po gledanosti, Maraton lađa jedan je od najvećih događaja Hrvatskoj, a ujedno i turistički spektakl i atrakcija. Računa se da ga uživo gleda preko 50-ak tisuća gledatelja duž cijele rute, što uz obalu Neretve, što u turističkim i privatnim brodovima, kao i iz (za tu prigodu) posebno organiziranog vlaka.

 

Maraton lađa na Neretvi

 

Svakako najdojmljiviji i najatraktivniji trenutak je start u Metkoviću. Tada veslači u gusto zbijenim lađama, uz tutnjavu bubnjeva nezadrživo kreću prema dalekom cilju u Pločama.Iako je cilj daleko i ruta naporna, na startu sve ekipe zaveslaju kao da je cilj 100 metara dalje, te u istom ritmu voze cijelom rutom.Pobjednička ekipa dobiva zlatne medalje, prijelazni pobjednički štit kneza Domagoja težak27 kilograma i mali štit u trajno vlasništvo, te novčanu nagradu. Drugoplasirana i trećeplasirana ekipa dobivaju medalje, te male štitove u trajno vlasništvo i novčane nagrade.

 

 

 

Budite dio publike koja maraton prati iz vlaka ili pak brodova….

Vlak koji prati utrku

 

Izvor:  www.maraton-ladja.hr

Pošaljite dalje:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)