Ukida se mali ribolov od 01. siječnja 2015. u RH

Iz Ministarstva poljoprivrede podsjećaju da su od 1. siječnja na snazi Izmjene Zakona o morskom ribarstvu. Tim izmjenama dolazi do ukidanje malog ribolova, te se donose pravilnici o malom obalnom ribolovu te sportskom i rekreacijskom ribolovu. Kako je broj sudionika u obavljanju malog obalnog ribolova ograničen na 3.500 godišnje, predviđeno je kreiranje rang liste sudionika na način da se svi podnositelji zahtjeva za izdavanje povlastica za mali obalni ribolov boduju te da prvih 3.500 s rang liste imaju pravo obavljati mali obalni ribolov.  Osnovni kriteriji za rang liste su …

MALI RIBOLOV

Od 1. siječnja ukida se mali ribolov

Osnovni kriteriji za rang liste:

– prebivalište na otocima (I i II skupina) i prebivalište na u priobalnim općinama i gradovima I ili II skupine sukladno vrijednosti indeksa razvijenosti (Odluka o razvrstavanju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave prema stupnju razvijenosti (NN, 158/13)
– dob
– socijalni status (nezaposlenost, invaliditet i sudjelovanje u Domovinskom ratu)
– osobni prihodi.

Ministarstvo poljoprivrede će objaviti javni poziv sa rokom od 30 dana za predaju zahtjeva za obavljanje malog obalnog ribolova. Nakon isteka roka će se pristupiti obradi pristiglih zahtjeva (veljača 2015. godine), te će se temeljem svih pristiglih zahtjeva kreirati Ribarskarang lista sudionika u malom obalnom ribolovu za 2015. godinu, od kojih će prvih 3500 moći obavljati mali obalni ribolov u 2015. godini.

Krajem svake godine rang lista je podložna reviziji i ažuriranju, te se broj sudionika u obavljanju malog obalnog ribolova neće mijenjati. Svi nositelji važećih odobrenja za mali ribolov mogu obavljati ribolov na temelju dozvole za rekreacijski ribolov i ribolov parangalima koja će im biti izdana bez naknade.

Pravilnikom o sportskom i rekreacijskom ribolovu propisano je da svi nositelji važećih odobrenja za mali ribolov, koji ne žele prijeći u kategoriju malog obalnog ribolova iz bilo kojeg razloga, kao i oni koji podnesu zahtjev za izdavanje povlastice za mali obalni ribolov, a ne mogu ga obavljati radi položaja na rang listi, mogu obavljati rekreacijski ribolov i ribolov parangalima na temelju važećeg odobrenja za mali ribolov do 1. travnja 2015. godine, a nakon tog datuma uz posjedovanje dozvole za rekreacijski ribolov i ribolov pridnenim parangalima koja će im na zahtjev biti izdana bez naknade .

Sadašnji mali ribari do objave rang liste mogu obavljati ribolov s alatima za rekreacijski ribolov i pridnenim parangalima, ali ne smiju koristiti mreže stajaćice, a nakon 1. travnja 2015. godine svi nositelji važećih odobrenja za mali ribolov mogu obavljati rekreacijski ribolov i ribolov parangalima temeljem besplatne dozvole, te mogu podnijeti zahtjev za izdavanje dozvola za rekreacijski ribolov i ribolov pridnenim parangalima, koja će im biti izdane bez naknade do tog datuma.

Pošaljite dalje:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)