Energetski certifikat – trebaju li ga imati iznajmljivači?

Na našu kontakt e mail adresu komarna@net.hr stiglo je par pitanja iznajmljivača oko energetskog certifikata za smještajne objekte i građevine te s time i još uvijek nedoumice moraju li ga konačno imati iznajmljivači ili ugostitelji.

Ono što vam možemo reći je da slobodno zasad malo predahnete, no ne zadugo jer će ova obveza biti na snazi i za iznajmljivače za nekoliko godina.

Bez obzira radilo se o fizičkoj osobi ili obrtima i tvrtkama koje se bave najmom soba i apartmana, oni ne podliježu energetskom certificiranju prije 1. siječnja 2016. godine.

Prema Pravilniku o energetskim pregledima građevina i energetskom certificiranju zgrada ( NN 81/12 , 29/13 i 78/13) zgrade, odnosno pojedinačne samostalne uporabne cjeline zgrada koje se iznajmljuju moraju imati energetski certifikat od 1.1.2016. To se odnosi na sve objekte neovisno o tome tko je vlasnik (fizička osoba, obrt ili tvrtka)

Također je važno napomenuti da su od obveze energetskog certificiranja izuzete zgrade, odnosno samostalne uporabne cjeline koje imaju korisnu površinu manju od 50 m2.

Više informacija stoji u ZAKONU U NARODNIM NOVINAMA.

izvor: http://www.klub-iznajmljivaca.com/

Pošaljite dalje:

2 komentara za Energetski certifikat – trebaju li ga imati iznajmljivači?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)