~ Sretan Uskrs svim dobrim ljudima!

Sretan Uskrs!

Stigao je Uskrs, najveći blagdan kršćana. Nažalost, Komarna proteklih dana nije baš uživala u suncu, jer je lagana kišica došla osvježiti poznato misto sunca, ali uvijek su tu drugi vjesnici proljeća; miris mora, galebovi i ptice koje su stigle iz hladnih krajeva. Svi se veselimo skorom ljetu i toplim dugim danima. No, vratimo se Uskrsu. To je blagdan koji se u našem mistu posebno obilježava. Sinoć je većina naših mještana bila na polnoćki u crkvici na Slivnu, a danas će naši mališani sa lijepo obojenim jajima ići posjetiti onu malo stariju populaciju Komarne, te će pokupiti koji slatkiš ili poslušati neku blagdansku pričicu naših starih mještana. Naša Komarna je zadnjih dana, osim na more i proljeće mirisala i na svježe pripremljene kolače, kruh ispod peke, na ribu za Veliki petak, a iz nekih kuća koje još drže do starijih običaja čuo se i miris luka. Pitate se zašto luka? – Jer u korici crvenog luka jaja poprime najljepšu boju. Ako još uvijek niste zadovoljni bojom svojih pisanica, još uvijek ih stignete učiniti prekrasnima. Naša teta Mira, ali i ostale starije mještanke donose nam recept za bojanje uskrnih jaja:

Sve što vam je potrebno su svježa jaja, dosta ljuske od luka, nekoliko poderanih najlonki (pitajte naše cure po Komarnoj), konac za vezanje, listići različitih biljaka (sve što nađete po vrtovima Komarne, peršin, djetelina, celer, bilo što).

Na jaje stavimo listić biljke, te ga povežemo dijelom stare najlonke da listić ne ispadne. Ljuske luka stavimo u lonac s puno vode da prokuha, te nakon toga dodamo jaja koja moraju stajati u luku oko 30 minuta. Nakon što su jaja poprimila boju, skinemo listiće i dobijemo  ovaj prizor:

Domaće pisanice naših mještanki

 

 

 

 

 

 

 

 

– Nadamo se da vam se sviđa, jer sve što je domaće, kažu da je najljepše! Hvala našim vrijednim mještankama 🙂

Komarna vam još jednom želi sretan Uskrs, puno radosti u vašim obiteljima. Uživajte u današnjem danu. Vidimo se uskoro!

Voli Vas Komarna…

Pošaljite dalje:

4 komentara za ~ Sretan Uskrs svim dobrim ljudima!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)