Hrvatska karta opasnosti od potresa: Neretvanska županija najugroženija?

Zanimljiv članak, a Komarna baš u epicentru, al nećemo se dati lako 🙂

Metković, Ston, Dubrovnik, Zagreb, Novi Vinodolski i Senj imaju najveću opasnost od potresa, dok oni najmanje prijete istočnoj Slavoniji, Lici, Banovini, Kordunu, Lonjskom polju i Moslavini te Istri. Pokazuje to najnovija karta opasnosti od potresa koju je uz potporu Hrvatskog zavoda za norme i Geofizičkog odsjeka PMF-a izradio prof. dr. Marijan Herak sa suradnicima s Geofizičkog odsjeka PMF-a u Zagrebu, na temelju analize više od 50.000 potresa, prikupljenim posljednjih 135 godina.

Nakon višegodišnjeg napora te provedene procedure prihvaćanja europske norme Eurokod-8 koja regulira projektiranje zgrada otpornih na potrese, objavljene su karte potresnih područja koje prikazuju “seizmički hazard”.

Karta potresa

Karta potresa

Karta je u skladu sa svjetskim propisima koji se temelje na akceleraciji tla tijekom potresa. Ubrzanja tla izražena su u jedinicama akceleracije sile teže (g). Ubrzanje od, primjerice, 0,25 g, odgovara jednoj četvrtini ubrzanja pri slobodnom padu. Metković ima opasnost 0,38 g (VIII.-IX. stupanj Mercalli-Cancani-Siebergove ljestvice), a istočna Slavonija 0,06 g (VI. stupanj MCS-a).

– Kako je sila proporcionalna masi i akceleraciji, bit će proporcionalna i masi zgrade i akceleraciji tla tijekom potresa. Do sada se za ocjenu opasnosti koristio intenzitet potresa koji prikazuje samo njegov učinak, a on nije fizikalna veličina. Graditelji s ovom kartom dobivaju osnovni podatak s kojim ulaze u sve daljnje račune za protupotresnu gradnju. Više od ovoga znanost zasad ne može, to je najbolje čime se možemo braniti od potresa – kazao je dr. Herak.

Možda je ovako, možda i nije ali za sada jedino što trese naše misto su Komarna boysi 🙂

Živili dobri ljudi!!

Pošaljite dalje:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)