Galeb – naš najbolji prijatelj

Sigurno ste svi na ljetnom odmoru osjetili onaj čaroban osjećaj kad vas u rano jutro probude prve zrake sunca. Nalazite se, a gdje drugo nego u Komarnoj. Vani je tišina, čuje se lagani šum mora, a negdje u daljini čujete njihove krikove. Oni su naši najbolji prijatelji. Boja perja im je uglavnom bijelo-siva, često crna na glavi, leđima i na krilima. Imaju relativno uska, šiljasta krila i snažne, vitke kljunove s malo prema dole savijenim gornjim kljunom. Pitate se tko su oni? Zagonetka je riješena, to su naši prijatelji galebovi, koji će čak i onda kad nas svi iznevjere uvijek biti prisutni, odani svom moru, valovima, ribama i maestralu. Dalmatinci su jednostavno navikli na njih, svatko tko živi ili provodi vrijeme na moru zna ponešto o galebovima. Nama je vrlo važno da naši gosti napuste Komarnu s nečim što će moći ispričati svojim prijateljima, a mi smo dobili ideju da za vas osmislimo članak o ovim najljepšim mještanima Komarne. Slijedi sve ono najbitnije što trebate znati o galebovima… 🙂

 

Galeb

Galebovi su druževne dugokrile ptice koje žive svugdje u blizini mora, ali isto tako i pored jezera i rijeka. Premda imaju kožne plivaće opne između nožnih prstiju, ne spadaju u prave morske ptice i nikada se previše ne udaljavaju od obale, pa su kroz povijest pomorskih putovanja moreplovcima davali do znanja da su u blizini kopna. Vanjskim izgledom mužjak i ženka su vrlo slični. Gnijezde se u većim ili manjim kolonijama, na liticama ili ravnome tlu uz more i u unutrašnjosti. Većim vrstama treba 3 – 4 godine do potpune zrelosti.

Galebovi se velikom lakoćom prilagođavaju okolini i sami utječu na nju. Bučni su i agresivni, kradu plijen i jaja drugih ptica, čak napadaju mladunce svojih “rođaka”, drugih galebova. Mnoge se vrste hrane ostacima hrane i otpacima, pa se često u velikom broju nalaze na deponijama smeća. U nekim zemljama galebovi su i zaštićeni, jer čiste plaže od svakovrsnog smeća.
Vrlo su proždrljivi i da bi došli do hrane katkad pokazuju veliku snalažljivost. Našavši školjku, galeb uzlijeće malo više i ispušta je da padne na stijenje. To ponavlja sve dok se školjka ne razbije.

Postoji više od 40 vrsta galebova. Svi se odlikuju dugim krilima, oštrim kljunom i kratkim, četvrtastim repom. Svi galebovi, počevši od velikih morskih pa do onih najmanjih, vode kolonijalni način života. Naseljavaju se u velikim grupama, od nekoliko stotina do nekoliko desetina tisuća ptica. Gnijezdo grade na svakom prikladnom mjestu i od raznovrsnog materijala – trave, perja, grančica, komadića mreže, plastike i ostalog smeća. Ženka po pravilu snese 2 – 3 jaja na kojima i mužjak i ženka leže oko mjesec dana. Ukoliko se jajima nešto dogodi (pojedu ih drugi galebovi ili ih razbiju valovi), ženka će snijeti nova jaja. Ovo može uraditi 3 – 4 puta što doprinosi uspješnom preživljavanju ove ptičje vrste. Izleženi mladunci pokriveni su pjegavim perjem koje ih odlično maskira u gnijezdu u kojemu ostaju sve dok ne nauče letjeti. Za to ih vrijeme hrane roditelji. Međutim, zbog velike proždrljivosti od desetak ptića obično prežive samo dva najjača i najkrupnija. U Europi je zabilježena 21 vrsta iz roda Larus (od toga u Hrvatskoj je zabilježeno 7 vrsta).

 

ŠTO DALMATINCI KAŽU ZA GALEBA…

Najbolji prijatelj Komarne

Jo koja je to lipa životinja ! Leti raširenih krila nad pučinom, dostojanstveno ka kralj, ka car ciloga neba . I kako se samo glasa ! Njegov kliktaj na moru, to mora bit najlipša muzika za uši . I ti i takvi galebovi su dojmili ljude . Najlipše brodove su nazivali po njemu. U najlipšim pismama, galeb je glavna faca. Kad Oliver izvodi svoga „Galeba“ na koncertima, svi padaju u afan od lipote. Aaaaaa aaaaaaaaa, moj galebeeeeeeee! 

A šta je istina ? Totalno drukčija ! Istina je da je galeb svađalica , barufant. Samo kopa po smeću ,izvrće kante i kontejnere, čini štetu. Po cile dane samo ždere pa sere, pa opet ždere, pa opet … Samo bi tija dobivat papicu a ništa ne bi radija. Kad ideš malo bacit tunju u more , eti ti ga odma desetak metri iza krme i čeka on svoju porciju. Kad izvučeš koju dračavu bezveznu ribicu onda je baciš njemu. Kralju , caru neba ! Koji ne mora ništa radit. Jer je lip i svi mu se moraju divit . 

A di je tek omiljena zanimacija svekolike muške uzmorske populacije. Galebarenje ! Ideš okolo po plažama i tražiš svoj dio plijena . Srdelice, ovčice, orade i palamide. Sve te Inge, Paule, Patrizie, Barbare …. Koje su kod nas došle tražiti komadić vedrog neba . I ne bi se bidne nikad snašle da im nisu uvik na usluzi naši dični „galebovi“. 

(Ispričavamo se na nekim neprimjerenim riječima!)

 

Za kraj vam poklanjamo prekrasnu pjesmicu našeg galeba Bana….

YouTube Preview Image

 

IZVOR:  http://mravince.blog.hr/2007/07/1622804852/tovari-i-galebovi.html

http://www.ciopa.hr/galebovi.htm


Pošaljite dalje:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.