Lov na sipe

Dobili smo jako puno fotografija ulova sipa u zadnjih nekoliko dana, pa smo odlučili dodati članak o ovoj poznatoj vrsti ribe u Komarnoj. Pripremili smo čak i slike kako bismo vam uspjeli što bolje objasniti na koji način se sipa lovi. Ali za svaki slučaj, posavjetujte se i s našim iskusnijim mještanima.

 

Sipa

Sipa živi u moru.Spada u glavonošce.Razmjerno s tijelom glava sipe je velika,na njoj su dva oka a oko usta ima osam kraćih i dva dugačka kraka.Trup je jajolika oblika,ali je dosta plosnat, pokriven mesnatim plaštem i obavijen mekim kožnim obodom (perajom) kojom se sipa služi prilikom plivanja.S unutrašnje strane kraćih krakova prijanjalke se nalaze posvuda,a na duljima samo na vrhu.Sipa je grabežljivac,živi uz kamenitu obalu.Po danu se skriva, a u sumrak izlazi u lov na sitnu ribu. Mašuci polako perajama na trupu giba se prema naprijed.Kada svojim velikim očima spazi ribu približi joj se,tada odjednom ispruži krakove, pritisne ih na ribu,a prijanjalke se brzo uz nju prisišu.Zatim plijen brzo primakne ustima i pridrži ga prijanjalkama drugih krakova.Kida ga čvrstim čeljustima koje izgledaju poput kljuna papige, a trenicom komadić po komadić usitnjava.Ženka sipe je znatno veća od mužjaka koji se raspoznaje po bijeloj pruzi na perajama. Tijelo sipe je jedan mišic, ali opet dosta nježno i neotporno. Nešto čvrstoce daje joj sipovina, međutim i ona je toliko krhka da se na slabiji udar lomi. I sipa, poput lignje, pri susretu s nepoznatim duž čitavog tijela mijenja boje u svim nijansama te u krajnjoj opasnosti pobijeli i ispušta crnilo u kojem se skriva i ceka da se spusti do prvog zaklona. U proljeće ženka sipe potraži dno koje je obraslo algama i drugim biljem.Na biljke objesi jaja u manjim skupinama. Dalje se za njih ne brine, nego se ponovo vraća medu podmorske stijene i pukotine pećina.

 

NAČIN LOVA SIPE

Iako je sve više onih koji, protivno tradiciji, i poslije zime nastavljaju loviti lignje, većina lovaca na glavonošce u proljeće lovi sipe. Medutim, osim načina, za takav lov nije neophodno mijenjati varalice i ostali lignjolovni pribor, jer se i sipe izuzetno uspješno mogu loviti suvremenim alatima za lov liganja. Sve suvremene varalice za lignje mogu se rabiti i za lov sipa, ali nisu sve podjednako prikladne i učinkovite. Općenito je pravilo da su najprikladnije plivajuće varalice i to one s unutrašnjim utegom, kako ne bi eventualno zapinjao kad se lovi pri samom dnu. Kako se sipe, posebice u proljeće, zadržavaju uglavnom nad pjeskovitim i drugim mekanim terenima, mogu se koristiti i varalice sa srpolikim vanjskim olovom koje klizi preko prepreka. Druga je značajka lignjarica prikladnog za lov sipa što širi vijenac iglica sposoban da zakači, probode i dovoljno cvrsto drži tijelo sipe. Nažalost, takvih je lignjarica u nas malo, ali ima dovoljno zamjenskih, onih s dva vijenca igala. Još je bolje ako varalica, tzv. razorbačk, ima dodatne iglice na leđima. Veličina varalice potpuno je nevažna, jer ce se sipa baciti i na vecu od sebe. Međutim, ¨odjeća¨ varalice vrlo je važna, jer ce se sipa prije baciti na svjetlucavu, pa je bolje loviti s lignjaricima metalnog ili fosfornog sjaja.

Par primjera ulova domaćih ribara od prošlog tjedna:

sipa more

Sipa, ribolovac Ante Dragobratović

sipa primjer

Sipa, ribolovac Ivo Jerković

 

 

 

 

 

 

 

 

 

U nedostatku takvih, varalici se može dati svijetleća ampula, svjetlucava samoljepiva metalna traka, a kao najbolje rješenje pokazao se fosforoscentni premaz, kakav se i u nas proizvodi pod imenom ¨Fosfor color¨. Dovoljno je sa svake strane varalice nacrtati tri-četiri točkice ili kratke crte. Samo takvim se premazom i ampulom postavljenom na tijelo mogu uočljivijim učiniti varalice presvučene svilom, koje sipe radije napadaju od golih ili drugačije ¨odjevenih¨ varalica. Prvi, jednostavniji, cini jedna klizna olovnica težine primjerene snazi morske struje, odnosno brzini povlacenja i željene dubine urona varalice. Olovnica se postavlja na osnovnu strunu ciji cvor na vrtilici od nasjedanja olovnice štiti gumeni štitnik. S druge strane vrtilice vezan je predvez dug oko jedan metar, s direktno vezanom varalicom. Isti pribor, ali s olovnicom na dnu, a predvezom postavljenim do metar iznad njega, prikladniji je za lov nad samim dnom, jer se takvim rasporedom smanjuje mogućnost zapinjanja.

Olovnica se na dnu sistema postavlja i kada se on pravi od dva ili, što nije najbolje cak tri priveza, odnosno varalice. Najbolje je ako su privezi vezani za vrtilice kroz čije slobodne ušice prolazi osnovna struna. Također je dobro ako su privezi nejednako dugi. Na željeno mjesto privezi se postave pomoću perlica i lažnih čvorova, graničnika hoda, a olovnicu je najbolje preko kopce i vrtilice postaviti na kraj osnovne strune.

Ako se tako kompletiranim priborom lovi povlačenjem iz plovila, plovak je više nego dobrodošao, jer se s njim može loviti na tocno željenoj dubini. Češće i masovnije nego s obale sipe se love iz plovila odmetom ili češće povlačenjem, panulavanjem. Brzina kretanja varalice veoma je važna. Najbolje je plovilo prepustiti morskoj struji, a ako nje nema, pokretati veslima ili motorom, ali nikada brže od jedne i pol nautičke milje na sat. Pribor se spušta u more barem desetak metara iza plovila. Preuzeto sa: www.najboljajeskazalignje.com

sprava 1

GDJE TRAŽITI SIPE?

Kako bi se otkrilo na kojoj su dubini sipe, dobro je tijekom plovidbe polako spuštati i podizati vrh štapa. Tako ce varalice mijenjati i pretraživati razne slojeve mora. Otežani pribor, odnosno povijeni vrh štapa, rijetko uz lagani trzaj, bit ce znak da je sipa dugim parom lovki dohvatila varalicu. To je najvažniji trenutak lova.

Sipa se još uvijek, najvjerojatnije, nije zakacila za iglice, pa biste kontrom u tom trenutku istrgnuli varalicu iz njenog zagrljaja. Zato treba sačekati da sipa pride varalici, zajaši je i pokuša je ¨usmrtiti¨ snažnim čeljustima. To se osjeti kao tri-cetiri trzaja. Tada treba zaustaviti plovilo i poceti s jednolicnim i laganim namotavanjem strune. Posebno trebate biti oprezni i bez naglih kretnji kada plijen stigne na dohvat prihvatnice. Uplaši li se i ispusti varalicu, sipu odmah treba ponovno pokušati uloviti pretraživanjem uže zone bijega jer ce najcešce, tek oslobođena sipa, odmah, zaboravivši loše iskustvo, ponovno napasti ponuđenu varalicu. Najbolji rezultati postižu ujutro od cca 8,30 – 11,30 iako se zna baciti preko cijelog dana i to lagano na vesla

Objašnjenje 1

Objašnjenje 2

Objašnjenje 3

Gdje tražiti sipe?

U ovo doba godine, nagon za održavanjem vrste sipe dovodi nad mekana dna s oazama podmorskih livada. Zadržavaju se najčešce izmedu 5 i15 metaradubine, što je do100 metaradaleko od kopna. Tu ce se, uglavnom u uvalama, blizini ušca, oko rtova i izvan luka zadržavati do kraja lipnja, a poslije ce se postupno spuštati u dublje more.

Izvor:

www.najboljajeskazalignje.com

 

Pošaljite dalje:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *