Sataraš

Sataraš

Sataraš

Jedno od najučestalijih jela koje prevladava u našem kraju je  sataraš. Definitivno spoj svih vrsta povrća koji mogu rasti na našem području. Također glasi kao ljetno jelo, a to je sasvim logično jer i povrće koje sazrijeva u tom periodu godine čini dio tog fantastičnog okusa.

Kako je u našem kraju običaj da stariji mlađima otkrivaju i prenose sa koljena na koljeno sve moguće recepte tako je ovoga puta na našu mladu mještanku Marinelu učinila njena baka. Marinela je odlučila podijeliti savjete i tajne bakine kuhinje sa nama.

Njen recept glasi:” Sataraš i nije teško napraviti ali je izuzetno važno da paradaiz nije pretvrd, što važi i za papriku. Luk je jedan od glavnih sastojaka uz već spomenute paradaiz i paprike. Kako praviti? Prvi korak je crveni luk. Njega treba pržiti dok ne poprimi  žućkastu boju (kod nas u kraju se to zove dinstanje), zatim dodati papriku i nakon određenog vremena dodati i paradaiz. Dodati mali mix začina( papar,ljute papričice, i sl.) i nakon nekog vremena maknuti s vatre. Sataraš se često jede sa rižom pa ovo sve možemo pomiješati sa rižom koju smo paralelno kuhali. Dodatni sastojak je i kukuruz koji daje neodoljivi okus. Sataraš se može jesti skoro uz svako jelo, pogotovo uz meso. Dobar tek!”

Pošaljite dalje:

3 komentara za Sataraš

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)