Znamenitosti Komarne i okolice

Što posjetiti?

Svima Vama koji ste željni ljetnog odmora, mira, obiteljske atmosfere u nekom malom dalmlatinskom mjestu, Komarna će biti sasvim dovoljna za takav užitak. No, unatoč tome što ona ima svu ljepotu koju tražite, ponekad ćete poželjeti posjetiti i neka obližnja mjesta, jer tko se još danas vraća kući bez brojnih fotografija zabilježenih na brojnim mjestima, zar ne? Za početak, kao Vaši domaćini, koji naravno žele da Vaš ljetni odmor ostane zapamćen, preporučit ćemo Vam neka mjesta koja možete posjetiti. Ono što je posebno zanimljivo, a to je, da ćemo Vam preporučiti lijepa mjesta čak i ”preko granice”. Zvuči ”tako daleko”, ali zapravo jako blizu, jer vas vodimo i u susjednu nam Bosnu i Hercegovinu. Evo što smo pripremili za Vas:

Mostar

Mostar

Mostar

Grad Mostar nalazi se na jugu Bosne i Hercegovine, točnije u centru Hercegovine. Grad je dobio ime po čuvarima mostova (mostarima) na obalama rijeke Neretve. Dobio je status jednog od najljepših gradova Bosne i Hercegovine upravo zbog kanjona rijeke neretve koji se proteže kroz sam centar grada. Zbog toga, ovaj grad je i često nazivan ”grad na rijeci Neretvi”. Ukoliko odlučite posjetiti Mostar, preporučujemo Vam da se prošetate Starim mostom koji se zajedno sa starim gradom od 2005. godine nalazi na popisu zaštićene kulturne baštine UNESCO-a.

Međugorje

Crkva Sv. Jakov

Crkva sv. Jakova u centru mjesta

Ukoliko sa svojom obitelji želite dan provesti u pravom vjerskom ”štihu”, preporučujemo Vam ovo maleno mjesto koje se također nalazi u Bosni i Hercegovini. Međugorje je jedno od najpoznatijih rimokatoličkih svetišta na svijetum koje je poznato po ukazanjima Djevice Marije. Ono što će Vas posebno privući jest činjenica da ovo mjesto godišnje obiđe oko milijun katolika iz cijelog svijeta. Posebno preporučujemo posjet crkvi sv. Jakova koja se nalazi u samom centru mjesta. Ne sumnjamo da će Vas ovo mjesto ”šarmirati” kao i brojne hodočasnike diljem svijeta.

Oni koji će se pak odlučiti ostati vjerni obilasku samo Hrvatske, radije će otići u posjet lijepim malim dalmatinskim mjestima. U nastavku ćemo Vam predložiti neka mjesta koja se nalaze u blizini naše Komarne, pa nećete morati ”prevaliti” veliki put kako biste ih posjetili. Ne garantiramo Vam da će uživancije u tim ”mistima” biti ljepša od onih u Komarnoj, ali svakako ih možete posjetiti.

Dubrovnik

Dubrovnik

Dubrovnik

Dubrovnik je grad na jugu Hrvatske i jedno od najvažnijih povijesno-turističkih središta Hrvatske. U Dubrovniku ćete ljeti sresti i mnoge poznate i slavne osobe iz svijeta, te vidjeti njihove luksuzne jahte usidrene ispred stare gradske luke. Ljeti Vas ovaj lijepi grad poziva da uživate sjedeći na skalinima sv. Vlaha, pod Orlandovim skutima, da se umijete u fontani ili poput mnogih namjernika pokušate skinuti majicu stojeći na jednoj nozi na maskeronu Franjevačke crkve.

Dubrovnik #2

Stradun

Ukoliko se odlučite na posjet Dubrovniku, nezaobilazno mjesto za šetnju bit će Stradun. Tamo možete vidjeti i polsušati ulične zabavljače, te klapske skladbe ispod volata. Samo šetalište sadrži i brojne suvenirnce, pa ćete moći kupiti i koju sitnicu za svoje najmilije. Ovaj grad je i grad brojnih muzeja, pa će i zaljubljenici povijesnih stvari, također pronaći i ponešto za sebe.

Mljet

Ovaj po mnogima najljepši i najšumovitiji otok Jadrana, jedan je od najatraktivnijih i kulturno-povijesnih najzanimljivijih bisera Mediterana, kojeg iz godine u godinu posjećuju brojni turisti. Posjećuju ga zaljubljeni parovi, ljubitelji i istraživači prirode, zaljubljenici na tragovima povijesnih priča i legendi, istraživači daleke prošlosti i kulturno-povijesnih zanimljivosti. Tkoga jednom posjeti i upozna, definitivno postaje njegovim zaljubljenikom.

Evo nekoliko slika:

Mljet

Mljet

Mljet #2

Mljet #2

Mljet, Knežev Dvor
Knežev dvor

Mljet, Knežev dvor

Za vrijeme vladavine Dubrovačke Republike (1410.-1806.) na Mljetu je obitavao i mljetski knez. Za potrebe njegovoga boravka Republika je sredinom 16.st. u Babinomu Polju zgradila Knežev dvor. Gradnja kneževe kuće dovršena je 1554. godine. Knežev dvor nalazi se na osami između Sotnice i crkve sv. Vlaha, Odisejeve špilje i Babinoga Polja. Ova prostrana renesansna prizemnica širokih prozora, okružena stablima stoljetnih maslina, u narodu nosi naziv Palac. Natpis nad ulazom svjedoči kako je mljetski Knežev dvor izgrađen za mljetskoga kneza od strane Dubrovačke Republike:

PRAETORIS MELITESIS PRAETORIVM PUBLICA RAGVSINOR PECVNIA ERECTVM ANO A PARTV VIRG MDLIV

Već dugi niz generacija Palac je u vlasništvu obitelji Stražičić Biskup koja vrata svoga dvora otvara svim znatiželjnicima i posjetiteljima otoka. Osim Kneževa dvora, posjetitelji mogu razgledati i etnografsku zbirku iz bogate mljetske prošlosti, ali i degustirati brojne otočke proizvode, u kojima su uživali i mljetski kneževi, od kojih izdvajamo domaće likere, ulje, vino, kozji sir, suhe smokve i druge brojne domaće proizvode.

 

Baćinska jezera

Pogled na jedan dio jezera

Baćinska jezera se nalaze u južnoj Dalmaciji, u blizini donjeg toka Neretve, na jadranskoj magistrali, točno između Splita i Dubrovnika. Prolaznik će odmah zamijetiti da se cestom kilometrima vozi kroz vrlo specifičan kraj. Naime, 7 slatkovodnih jezera na samo 5-6 stotina metara od mora vrlo je rijedak prirodni fenomen. Slikoviti brežuljci i šašom obrasle obale modrih jezera vrlo se razlikuju od svega što u Dalmaciji možemo vidjeti. No osim toga, jezera imaju iznimnu prirodnu vrijednost, jer su stanište velikog broja zaštićenih, pa čak i endemskih vrsta biljaka i životinja. Pravo malo kraljevstvo prirode. Baćinska jezera su tzv. kriptodepresijska jezera, što znači da im je dno znatno ispod razine mora. U njihovim dubinama nalaze se ponikve, jame koje je tisućama godina dubila voda, još dok je razina mora bila stotinu metara niža no danas. Zanimljivo da je unatoč propusnom krškom terenu i blizini mora, voda u jezerima slatka. Velika je vjerojatnost da su jezera podzemnim tokovima povezana i sa 100-tinjak km udaljenim Crvenim i Plavim jezerom kod Imotskog. Nekoliko ljudi nam je potvrdilo da su u blizinama izvora nalazili i čovječju ribicu (Proteus vulgaris), za koju se smatra da obitava u velikim podzemnim jezerima ispod planine Biokovo.Tako da još nitko nije u cijelosti upoznat sa tajnama koje kriju hladni izvori pitke baćinske vode.

U jezerima danas žive 22 vrste riba, od kojih njih 6 predstavlja rijetku endemsku ihtiofaunu Hrvatske. Upravo zbog tih endemskih vrsta potrebno je očuvanje jezera u njihovom izvornom stanju kako ta živa bića ne bismo nepovratno izgubili. Duž obala jezera obraslih šašom, lopočima i jablanima, nižu se brojni izvori pitke vode. Vjekovima su ova jezera nastanjivale brojne vrsta ptica pjevica, močvarica i grabljivica, sve do naših dana.

Neretvanska lađa