Plivanje s dupinima

Dupini

More, brodić, dupinji i plivanje s njima

Čisto more koje je jedno od glavnih simbola našeg kraja ali i regije privlači u naš zaljev često i ove dobroćudne životinje. Bogato područje s ribom i ostalim čimbenicima hranidbenog lanca dupina jedna je od glavnih osobina zašto baš često navraćaju kod nas.

Posljednih godina dolaze uglavnom krajem mjeseca kolovoza i zadržavaju se cijeli rujan. Pogoduje im i toplina mora i valjda naše društvo 🙂 , ali do sada nisu viđeni u Bikini bar-u.

Budu nekada u jatima ali i solo, odličan primjer koji je u ljeto 2011. zabilježio naš mještanin Ivo koji se uspio približiti tim prekrsanim životinjama možete pogledati ispod.

YouTube Preview Image

 

Delfini

Obitelj dupina u našem mistu

Katkad je teško opisati riječima ali i slikama i videom kako je ta njihova blizina radost za sve nas valike i male, domaće i strance. Jednosatvno stanemo na rivu i divimo se, a oni najhrabriji brzo skaču u more da im budu što bliže. 🙂

U jadranskom moru prevladavaju dvije vrste dupina odnosno dobri i kratkokljuni dupin. U našem zaljevu su češći dobri dupini koji mogi narasti od 2 do 4 metra i nisu opasni.  Hrane se raznolikim plijenom koji uglavnom uključuje manje vrste plave ribe, te neke vrste pridnenih riba, glavonošce i rakove.

Obični dupini često love, putuju i borave u velikim skupinama. Nekada su bili rasprostranjeni u cijelom Mediteranu, te su se smatrali i najbrojnijom vrstom dupina u Mediteranu, no brojnost im je u značajnom opadanju.

Da li ste Vi imali kakvo iskustvo sa dupinima? Ako jeste pišite nam na komarna@net.hr pa ćemo putem naše web stranice podijeliti iskustvo sa drugima 🙂

 

Pošaljite dalje:

2 komentara za Plivanje s dupinima

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.