Bogatstva Doline Neretve

Mandarine

Mandarine

Ove voćke su izuzetno bogatstvo Doline Neretve. Specifično je to što je Dolina jedino područje u Hrvatskoj gdje one uspjevaju, zbog toga što je ona osjetljiva na hladnoću, a posebice na temperature ispod ništice. Njeni plodovi su sočni i bez sjemenki.  Gotovo svaki neretvanin danas uzgaja mandarine, a njihova berba započinje u jesen, kada one dozrijevaju. Mandarine si dio svakog vrta i domaćinstava i u Komarnoj.

 

 

 

 

 

 

 

Maslina

Maslina

Masline su vrsta voća i plod su drveta Olea europaea. Zbog visokog postotka masti (15-35%), maslina je dobila ime po latinskoj riječi olea, što znači ulje. Cvate u travnju i svibnju, a plod se bere u jesen.U doba dok se tehnologija prerade još nije razvila, dio nezrelih maslina ubirao bi se u rujnu i neko vrijeme namakao u morskoj vodi, nakon čega bi se one oprale i spremale u kamene posude ili staklenke, te prelile morskom vodom s dodanim grančicama komorača. Tako pripremljene, mogle su se konzumirati do sljedećeg proljeća. Crne, potpuno zrele masline solile su se i spremale u posude ili pletene košare koje su propuštale vodu.U današnje doba masline se beru u listopadu i studenom. Neke se ubiru dok su još zelene i nezrele, a druge se puste da potpuno dozriju i postanu crne. Međutim, crna boja može se postići i ako se nezrele zelene masline ostave na zraku, pa one naknadnom oksidacijom dobiju tamniju boju.

Eko maslinovo ulje

 

Vinova loza

Vinova loza

Odkud Komarni ovakvo lijepo crno ili bijelo vino? Ovo je biljka koja je zaslužna za proizvodnju onoga što svatko voli popiti uz obilnu večeru. Zahvaljujući reljefu, klimi i tlu te nekim drugim čimbenicima, u Hrvatskoj je moguće uzgajati više kvalitetnih sorti vinove loze od koji se mogu proizvesti vrhunska vina. U svijetu vinogradarstva poznaju pet zona uzgoja, koje se kategoriziraju po broju sunčanih sati i temperaturi, što su glavne pretpostavke uzgoja kvalitetnih sorti. Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja koja ima svih pet zona. Ona najsunčanija, pa samim tim i najpovoljnija, započinje južno od Splita, a završava južno od Dubrovnika, u Konavlima, uključujući i srednjodalmatinske otoke.

 

 

Smokva

Plod smokve

Smokva je jedan od nasjlađih plodova u našoj regiji. Plod dozrijeva u ljetnim mjesecima i odličan je uz vino, ili čak domaću rakiju. Smokve su tipično mediteransko voće, ovalnog ili kruškolikog oblika, može  jesti svježe i sušeno. Najpoznatije su tri podvrste smokvi – bijele, crne i crvene, a vanjska boja ploda varira od svijetlozelene, zlatne, smeđe pa sve do tamnoljubičaste.

Smokve pripadaju u najstarije kultivirane voćke. Stablo smokve našlo se u Rajskom vrtu. Spominju se u Babilonskim spisima, a Sumerani su 2900 g.pr.Kr. smokve koristili u ljekovite svrhe. Smokva je bila omiljeno voće Kleopatre, atletičara na Olimpijadi jer su ih dijelili kao medalje. Plod smokve čini prema unutra uvijeni cvijet, a pravi su plod sjemenke. Na Mediteranu su smokve došle iz Indije preko Turske. U našim domaćinstvima se koriste kod izradi mnogi kolača i svakojaki drugi jela.

 

Treba li spomenuti da su u Komarnoj najslađe smokve? 🙂

Pošaljite dalje:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.