Ribarstvo danas jučer u našem mistu

Komarna prema svojoj grafskoj mapi na prvi pogled ima dobar položaj na ribarskoj karti mediterana. Blizina Malostonskog zaljeva i migracija velikih jata orade i sličnih vrsta koji se hrane mušulama i ostalim školjkama zalog je da u našem zaljevu ima dosta kvalitetne ribe. Ali da krenemo uspoređivati kako je to bilo nekada prije i kako je to sada doći ćemo d0 jednostavnog zaključka da ribe nema približno kao što je bilo prijašnjih godina, da ne spominjemo neka davna vremena kojih se čak ni ne sjeća naš barba Jozo.

Mriže

Razne mriže i pribor u tradicionalnom ribolovu

Godinama su koče i ostale zabranjene mreže pustošile naš ribarski svijet i došlo je do poremećaja svih ribljih, ali i ostalih morskih bića koji su potrebni za održavanje hranidbenog lanca. Novi zakoni i sve češća kontrola naše kapetanije daju nam nadu da smo na dobrom putu da opet hvatamo kapitalce bio to zlatni zubatac, lubin ili škarpinu.

Danas u našem mistu rijetki su koji idu u ribolov i uglavnom su to obitelji koje su cijelu godinu u mistu i love mrežama (naravno onima kojima se smiju bacati). Ljeti je druga priča jer često navrate turisti koji su željni udičarenja, a naši domaći ne rijetko bacaju i vrše nebi li im se posrećilo par ušata, bukava ili sitne bijele ribe. Dozvole se mogu nabaviti na vrlo lagan način jer treba ih imati jer su kazne ipak previsoke.

Ovih dana kad se temperature mora polako dižu možemo vidjeti, a mi smo se potrudili da vam osiguramo i video koji možete vidjeti malo niže, kako se baca mreža za gavune koji su odlični onako svježi pofrigani na tavi. Iz videa se može vidjeti kako i more ispred Bikinija ljeti služi za kupanje i ležanje, a u svim drugim djelovima godine odlična pošta za još bolji ručak.

YouTube Preview Image

Ukoliko se želite uvjeriti u ulove naših ribara, ali i turista možete vašu nevjericu razuvjeriti jednim laganim klikom ovdje.

Pošaljite dalje:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.